
Choroba Hashimoto to przewlekłe, limfocytowe zapalenie gruczołu tarczycowego. Jest to najbardziej popularny i częsty rodzaj schorzenia, prowadzący do niedoczynności gruczołu tarczycy. Schorzenie ma podłoże autoimmunologiczne i wymaga stałej opieki endokrynologa i ciągłego, nieprzerwanego leczenia. Od jakiegoś czasu mówi się, że zbawienny wpływ na chorych ma dieta. Dowiedz się więcej, jaką dietę stosować w chorobie Hashimoto i jaki ma ona wpływ na zdrowie.
Hashimoto przyczyny i objawy
Jest to choroba, która dotyka częściej kobiet niż mężczyzn i ma podłoże genetyczne, choć na temat przyczyny wciąż wiadomo niewiele. Przyczyną mogą być wcześniej wspomniane mutacje genów, ale także czynniki środowiskowe, takie jak infekcje wirusowe, palenie papierosów, czy niedobór selenu i nadmiar jodu. Układ odpornościowy chorego reaguje nieprawidłowo na własne tkanki i zaczyna sam je zwalczać. Pacjenci, dotknięci chorobą, powinni być pod stałą opieką endokrynologa. Niestety czasem trudno jest rozpoznać występowanie tego schorzenia, ponieważ objawy często są mylące. Oto niektóre z nich:
- znużenie,
- senność,
- brak koncentracji,
- niechęć do aktywności zarówno fizycznej, jak i psychicznej,
- wypadanie włosów,
- łamliwość paznokci,
- suchość skóry,
- tycie,
- brak apetytu,
- obrzęk.
Jeśli występują takie objawy, to należy niezwłocznie udać się do endokrynologa, który przeprowadzi stosowne badania. Lekarz zleci leczenie farmakologiczne w odpowiednich dawkach. Niestety leki należy przyjmować codziennie przez resztę życia. Wspomagająco można jednak stosować odpowiednią dietę.
Dieta przy Hashimoto
Sama dieta nie jest w stanie nas wyleczyć, jednak za jej pomocą można regulować różne nieprawidłowości, związane z chorobą. Przede wszystkim pomoże nam osiągnąć i utrzymać prawidłową masę ciała, a także sprawi, że leki będą bardziej skuteczne. Warto rozważyć następujące zalecenia.
Gluten – coraz więcej słyszy się o nietolerancji glutenu, spowodowanej alergią pokarmową albo celiaklią, która również należy do chorób o podłożu autoimmunologicznym. Czasem zdarza się, że Hashimoto towarzyszy właśnie owa celiaklia, dlatego warto przeprowadzić dodatkowe badania w tym kierunku. Jeśli okaże się, że dotyczy nas również to schorzenie, to powinniśmy wyeliminować gluten ze swojego jadłospisu, niezapominając jednak o tym, aby dieta była zbilansowana.
Selen – wiele osób cierpiących na Hashimoto ma jego niedobory. Jednak należy od razu zaznaczyć, że w zbyt dużych dawkach selen jest szkodliwy. W tym przypadku konieczny jest tzw. “złoty środek”, dlatego powinniśmy unikać suplementacji na własną rękę, a postawić na kontrolowaną przez lekarza terapię. W stosownej dawce selen jest w stanie poprawić funkcjonowanie układu immunologicznego. Selen znajdziemy w owocach morza, orzechach, nasionach strączkowych i mięsie.
Laktoza – doradza się wykluczenie tego cukru, jednak tylko dla osób, które go zwyczajnie nie tolerują. Istnieją nawet specjalne leki na Hashimoto, które nie zawierają tego składnika.
Pamiętajmy, że dieta, choć ważna, powinna działać wspomagająco, a wszystkie decyzje lepiej jest podejmować po konsultacji lekarskiej. Kobiety, cierpiące na Hashimoto, które zorientują się, że są w ciąży, powinny niezwłocznie udać się do specjalisty, ponieważ najprawdopodobniej potrzebne będzie zwiększenie dawki leku, w przeciwnym razie ciąża może być zagrożona.